Åpningstider: Tirsdag til fredag 09 – 16. Søndag 11 – 16  
Samlerblikk
12.10.2023 - 28.4.2024

Det er en stor ære for Galleri Würth å presentere vår nye utstilling med Xenia Hausner f. 1951, Østerrike). Hausner har vært stilt ut med enkeltverk i flere gruppeutstillinger ved Galleri Würth tidligere og hun har en sentral plass i Sammlung Würth og stilles nå for første gang ut i en separatutstilling i Norge.

OM UTSTILLINGEN:

Utstillingen Female Measure ved Galleri Würth er den første store presentasjonen av Xenia Hausners (f. 1951, Østerrike) arbeider for et norsk publikum. Gjennom århundrene har kunsthistorien blitt definert av det mannlige blikk. Hausner viser oss en alternativ billedverden der kvinner representerer alle identiteter og forteller alle historier.

Maleriene hennes viser en særegen tilnærming til det figurative uttrykket hvor mellommenneskelige forhold utspiller seg i sterke farger og i store formater. De ulike scenene gir oss fragmenter av fortellinger hvor vi selv må finne fram til hva som har skjedd før og etter øyeblikket som vises.

Xenia Hausners kunstverk blir til gjennom en omfattende kunstnerisk prosess. Hun starter med å visualisere en idé gjennom å bygge kulisser i studio. Deretter fotograferer hun modellene som hun inviterer til å interagere med omgivelsene og med hverandre. Disse fragmentariske fotografiene danner grunnlaget for historien i komposisjonen som Hausner til slutt maler med modellene til stede. I tidligere arbeider går det fotografiske i en likestilt dialog med det maleriske, men utover i kunstnerskapet tar maleriet helt over og fotografiene tilhører nå en viktig fase i forarbeidet.

Utstillingen handler om blikket. Hos Hausner går blikket i begge retninger og skaper et komplekst spill imellom kunstner og modell og mellom betrakter og maleri.

Xenia Hausner er godt representert i Sammlung Würth og har tidligere vært stilt ut med enkeltverk i flere tematiske gruppeutstillinger gjennom Galleri Würths 20 år lange historie. I Female Measure vises fire verk fra samlingen som representerer hennes tidlige periode. To av disse, sammen med verk lånt inn fra kunstneren selv og andre samlinger i Europa, er ikke tidligere vist i Norge.

En slik omfattende og kompleks presentasjon av Xenia Hausners kunstnerskap i Norge, er blitt muliggjort gjennom sjenerøse innlån fra Albertina Museum, Wien – The Batliner Collection, Jaegers Collection, Ernst Ploil, Breden ArtCollection og Studio Xenia Hausner.

OM KUNSTNEREN:

Xenia Hausner ble født i 1951 i en østerriksk kunstnerfamilie. Hun studerte scenografi ved Kunstakademiet i Wien og Royal Academy of Dramatic Art i London. Fra 1977 til 1992 arbeidet hun med scenografi for teater- og operaproduksjoner, blant annet for Covent Garden i London, Festspillene i Salzburg og Theâtre Royal de la Monnaie Brüssel. Siden 1981 har hun hatt atelier i Berlin. I 1992 gikk hun over til maleri. Grunnlegger av Women Without Borders.

Kunstverkene hennes er vist på en rekke gallerier, kunstmesser og museer som Albertina Wien, KÖNIG Galerie Berlin, Batliner Art Foundation, Belvedere Museum Wien, Käthe-Kollwitz-Museum Berlin, Shanghai Art Museum, Today Art Museum Beijing, Hong Kong Arts Centre m.m

Xenia Hausner bor og arbeider i Wien og Berlin.

-

En katalog blir lansert i forbindelse med utstillingen. Den inneholder nye tekster av kunstkritiker og fungerende redaktør i Kunstkritikk (Danmark), Louise Steiwer, og av kurator for utstillingen, Olea Julsrud-Steinkjer.

Xh oversiktsbilder
Xh oversikt
Xh oversikt
Xh oversikt
XH oversikt

Katalogen får du kjøpt i galleributikken vår!

TIDLIGERE UTSTILLINGER

SAMLERENS BLIKK - verk fra Sammlung Würth
FRA A TIL Z - kunstnerbøker fra Sammlung Würth
DIETER ROTHS UNIVERS - verk fra Sammlung Würth
A.E.I.O.U - østerriksk kunst fra Sammlung Würth
STILLEBEN I SAMTIDSKUNSTEN - verk fra Sammlung Würth
GEORG BASELITZ - verk fra Sammlung Würth
FRAU IM BILD - kvinneportretter i Sammlung Würth
AVKLEDD! Verk fra Sammlung Würth og Vigeland-museet
GÜNTER GRASS – Akvareller, grafikk og skulpturer fra Würth-samlingen
JOAN MIRÓ OG HANS VENNER - verk fra Sammlung Würth